Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

ΕΠΙΘΑΝΑΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Το φαινόμενο των επιθανατίων εμπειριών σήμερα μελετάται επισταμένως από διάφορους ερευνητές και επιστήμονες και στηρίζεται από ισχυρότατη τεκμηρίωση.

Στο παρακάτω ντοκυμαντέρ παρουσιάζεται το φαινόμενο των επιθανάτιων εμπειριών. Στο ντοκυμαντέρ μπορούμε να παρακολουθήσουμε συνεντεύξεις ανθρώπων που βίωσαν τέτοιες εμπειρίες και ερευνητών που τις μελέτησαν. Το ντοκυμαντέρ είναι παραγωγή της Grizzly Adams Productions, που έχει γυρίσει και άλλα ντοκυμαντέρ θρησκευτικής και μεταφυσικής θεματολογίας. Είναι καλογυρισμένο, με δραματοποιήσεις ( dramatizations ), αρκετά γρήγορους ρυθμούς και πλούσια σκηνοθεσία.
Στο ντοκυμαντέρ παρουσιάζεται το φαινόμενο και οι διάφορες ερμηνείες του. Επισημαίνεται πως η πίστη στην ύπαρξη της ψυχής συναντάται σε όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις, ενώ επιχειρείται η σύνδεση του φαινομένου με πορίσματα της σύγχρονης επιστήμης. Το ντοκυμαντέρ είναι αξιόλογο και παρακολουθείται ευχάριστα. Αξίζει να σημειωθεί´ πως κάποιες επιστημονικές θεωρίες, όπως π.χ. αυτή περί ύπαρξης παράλληλων συμπάντων είναι θεωρίες, δεν έχουν αποδειχθεί. Η αναφορά τους πάντως είναι χρήσιμη, καθώς καταδεικνύει το γεγονός πως η σύγχρονη φυσική συναντάται με την μεταφυσική και τη θρησκείά. Επίσης, υπάρχουν κάποια λάθη στην μεταγλώττιση ( π.χ. γίνεται λόγος για ανάσταση του Μωάμεθ, ενώ δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στην ισλαμική παράδοση, υπάρχει η παράδοση περί σύντομης ανάληψης της ψυχής του Μωάμεθ στον Παράδεισο και επιστροφής του στο σώμα, ο Μωάμεθ τελικά πέθανε και ο τάφος του βρίσκεται στη Μέκκα ).

Σε γενικές γραμμές το ντοκυμαντέρ προσφέρει μια ικανοποιητική  και τεκμηριωμένη παρουσίαση του φαινομένου των επιθανατίών εμπειριών.








Η περί ψυχής και θανάτου διδασκαλία της εκκλησίας μας,  παρουσιάζεται συνοπτικά και στο βιβλίο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ελλάδος Χριστοδούλου Παρασκευαΐδη ΕΚ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗΝ, που μπορεί κάποιος να το κατεβάσει από εδώ
Επίσης, έγινε και παρουσίαση της μελέτης του π.  Seraphim Rose, Η ΨΥΧΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ, που επίσης υπάρχει στο διαδίκτυο. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ και εδώ.



Σε ένα πραγματικό περιστατικό επιθανάτιας εμπειρίας αναφέρεται και η ταινία HEAVEN IS FOR REAL. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο, που έγινε best seller και αποτελεί καταγραφή μιας επιθανάτιας εμπειρίας. Η ταινία γνώρισε επιτυχία στην Αμερική. Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.










Αναφορά σε περιστατικό επιθανάτιας εμπειρίας στην Κύπρο
Ομιλεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος







Μια ομιλία για τις επιθανάτιες εμπειρίες μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου