Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ο δρόμος για την Ελευθερία



Amazing grace
Ελληνικός τίτλος: Ο δρόμος για την Ελευθερία

Είναι μια απ' τις καλύτερες χριστιανικές ταινίες που έχουμε δει.
Πρόκειται για την ιστορία της κατάργησης της δουλείας στην Αγγλία και ταυτόχρονα για την ιστορία του γνωστότερου Αγγλικού Χριστιανικού ύμνου.



Ο Γουίλιαμ Γουίλμπερφορς είναι ένας Χριστιανός πολιτικός στη Μεγάλη Βρεττανία. Αγωνίζεται για την κατάργηση της δουλείας για δεκαετίες. Τελικά κατορθώνει τον ευγενή σκοπό του. Η ιστορία αυτής της ωραίας νίκης περιγράφεται σ' αυτήν την ταινία.

Η ταινία είναι εξαιρετική από κάθε άποψη, σκηνοθεσίας, ερμηνειών, μουσικής.
Το σενάριο είναι πολύ καλό αν και τα συνεχή flash back μπορεί να μπερδέψουν έναν μη προσεκτικό θεατή।


Δίνει υπέροχα μηνύματα σχετικά με την δράση του Χριστιανού ως πολίτη, ως πολιτικού, ως ακτιβιστή.



Αξιολόγηση

*****







Δείτε το τρέιλερ της ταινίας














Μπορώ να το βρω

Στο " ντιβιντάδικο " της γειτονιάς μου.


Η ιστορία του ύμνου

" Amazing Grace "



Ο Τζον Νιούτον ήταν καπετάνιος σε δουλεμπορικό.

Μια νύχτα, αντιμετώπισε μια τρομερή τρικυμία. Προσευχήθηκε στον Χριστό. Η καταιγίδα χάθηκε.

Ο Nιούτον μετάνιωσε και έγραψε τα λόγια του γνωστού ύμνου

" Amazing grace
how sweet the sound
that saved a wreched like me
i once was lost
but now i' m found
was blind
but now i see! "

Αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του.

Πήγε στην Αγγλία, όπου έγινε πάστορας, έγραψε κάποια βιβλία με ύμνους και, κυρίως, αφιέρωσε τη ζωή του στην κατάργηση της δουλείας.

Ακούστε τον ύμνο στα παρακάτω βίντεος.

























Μερικές ιστορικές παρατηρήσεις για την κατάργηση της δουλείας


Η κατάργηση της δουλείας είναι μια καθαρά Χριστιανική υπόθεση. Αρχικά, ο Μέγας Κωνσταντίνος έδωσε πολλά δικαιώματα στους δούλους. Ενώ μέχρι τότε η συνηθέστερη τιμωρία των δούλων ήταν μαστίγωμα ή σταύρωση, ο Μέγας Κωνσταντίνος εξέδωσε νόμο με τον οποίο αν κάποιος χτυπούσε τον δούλο του, ο δούλος μπορούσε να τον καταγγείλει στο κράτος. Απλοποίησε την διαδικασία απελευθέρωσής τους και εξέδωσε και άλλες διατάξεις ευνοϊκές γι' αυτούς εις τρόπον ώστε πολλοί ιστορικοί να λένε πως, ουσιαστικά, η δουλεία καταργήθηκε. Τυπικά, η δουλεία καταργήθηκε απ' τον Μανουήλ Κομνηνό.

Στην Δυτική Ευρώπη τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Αυτός που, ουσιαστικά κατήργησε την δουλεία ήταν ο Γουίλιαμ Γουίλμπερφορς, που μαζί με μια ομάδα χριστιανών πολιτικών και ακτιβιστών κατόρθωσε, τελικά, να καταργήσει την δουλεία και να ψηφίσει και άλλους ανθρωπιστικούς νόμους για τις συνθήκες εργασίας των πολιτών, ενώ αγωνίστηκε και για την βελτίωση των συνθηκών ζωής και των ζώων.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια εποχή η " φιλελεύθερη " Γαλλία του διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης πρωταγωνιστούσε στο δουλεμπόριο. Μάλιστα, όταν οι δούλοι στην Αϊτή εξεγέρθηκαν, ο Ναπολέοντας έστειλε στρατό για να πνίξει την επανάσταση στο αίμα.

Αντίθετα, η δουλεία καταργήθηκε στην Αγγλία μετά από αγώνα Χριστιανών πολιτικών χωρίς το αιματοκύλισμα της Γαλλικής επανάστασης.



Η ενοχή της Ευρώπης

Όπως, συχνά, συμβαίνει, έτσι και σ' αυτήν την ταινία υπερτονίζεται η " αδικία " της Ευρώπης κατά της " αθώας " Αφρικής. Η ταινία ξεκινά με το σχόλιο πως στις πλάτες των δούλων χτίστηκε η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος της Ευρώπης.

Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Βέβαια, πολλοί σκλάβοι αδικήθηκαν. Είναι γεγονός. Όμως, η δουλεία υπήρχε στην Αφρική και πριν πάνε σ' αυτήν οι Ευρωπαίοι. Οι αφρικανικές φυλές πολεμούσαν συνέχεια μεταξύ τους. Συνήθως, όταν μια φυλή επικρατούσε, έτρωγε τα μέλη της άλλης φυλής ή τα χρησιμοποιούσε ως δούλους. Οι Ευρωπαίοι δουλέμποροι αγόραζαν τους δούλους απ' τους ντόπιους Αφρικάνους δουλέμπορους στα λιμάνια και τους πήγαιναν στην Ευρώπη. Δεν συμμετείχαν, λοιπόν μόνο οι Ευρωπαίοι σ' αυτό το έγκλημα.

Η ζωή στην Αφρική πολύ απείχε απ' το να είναι ιδανική. Ανθρωποφαγία, ανθρωποθυσίες, συνεχείς μάχες των διαφόρων φυλών μεταξύ τους, μαγεία ...

Ειδικά, η ανθρωποφαγία, ακόμη, δεν έχει εκλείψει απ' την Αφρική. Στις περιοχές της Αφρικής όπου η Ευρωπαϊκή παρουσία δεν είναι έντονη, στις λαϊκές αγορές πάνω σε πάγκους υπάρχουν τα κοτόπουλα προς πώλησιν ενώ κάτω απ' τους πάγκους υπάρχουν ανθρώπινα μέλη για όσους επιθυμούν να αγοράσουν. Στην γνωστή διένεξη στη Ρουάντα οι νικητές έτρωγαν τους ηττημένους. Συχνά, στις ειδήσεις η αστυνομία ανακοινώνει πως παιδιά εξαφανίζονται. Πονηροί μάγοι τα αρπάζουν για να τα θυσιάσουν σε τελετές μαύρης μαγείας.

Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος της Ευρώπης οφείλεται στην εργασία των φωτισμένων Χριστιανών επιστημόνων και τον Χριστιανικό πολιτισμό και τρόπο ζωής. Οι Αφρικάνοι, δούλευαν αιώνες στην Αφρική, όπως δούλευαν σαν δούλοι στην Ευρώπη, αλλά δεν δημιούργησαν αυτόν τον πολιτισμό.

Ωστόσο, πράγματι, η Αφρική αδικήθηκε απ' την Ευρώπη. Η Χριστιανική Ευρώπη έπρεπε να εφαρμόσει τον αποστολικό λόγο " ουκ ενι δούλος ουδέ ελεύθερος " και όχι να καταπιέζει τόσο φρικτά την Αφρική.

Βέβαια, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Οι μαύροι, πράγματι, αδικήθηκαν. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς σπούδασαν σε Ευρωπαϊκά σχολεία και μπόρεσαν, στη συνέχεια, να μεταφέρουν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό στην Αφρική. Και η αποικιοκρατία, διέπραξε μεν εγκλήματα, άφησε, όμως, και κάποιες διοικητικές δομές και κάποιες βάσεις. Κάποια εκπαίδευση. Η όποια πρόοδος της Αφρικής οφείλεται στην επαφή της με την Ευρώπη.

Και υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι που, καλώς, καταδικάζουν τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας.
Σπάνια, όμως, θα ακούσεις κάποιον Αφρικάνο να παραδέχεται την ωφέλεια που άφησε η Ευρωπαϊκή Παρουσία στη χώρα του.

Εν πάση περιπτώσει. Αυτό το παραμύθι για τους άγιους άγριους που ήρθαν οι κακοί Ευρωπαίοι και τους υποδούλωσαν πρέπει να τελειώσει. Οι Ευρωπαίοι δουλέμποροι ήταν πράγματι εγκληματίες. Αλλά και οι άγριοι δεν ήταν καθόλου άγιοι.

Όλα αυτά τα λέμε γιατί, συχνά, προβάλλονται τα εγκλήματα των Ευρωπαίων δουλεμπόρων με απώτερο σκοπό να πληγεί ο Χριστιανισμός. Και, όπως, και να χει, η αλήθεια πρέπει να λέγεται ολόκληρη.




ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου