Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

The Book of Eli





The Book of Eli


Eλληνικός τίτλος: Ο εκλεκτός
Μια μετα-αποκαλυπτική περιπέτεια mainstream παραγωγής με Χριστιανικό περιεχόμενο. Συχνά, εταιρείες παραγωγής κοσμικών ταινιών γυρίζουν ταινίες με χριστιανικά μηνύματα. Και το απ0τέλεσμα είναι εκπληκτικά ευχάριστο. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η κορυφαία Χριστιανική ταινία, ο " Μπεν Χουρ " γυρίστηκε - μια άλλη βέβαια εποχή - από κοσμικούς συντελεστές. Και κάτι τέτοιο δεν είναι παράξενο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όλος ο Δυτικός πολιτισμός έχει θεμελιωθεί στον Χριστιανισμό. Όλοι έχουν διαποτιστεί με στοιχεία απ' την Χριστιανική κοσμοθεωρία. Φυσικό, λοιπόν, είναι να τα προβάλλουν κατά καιρούς στη δουλειά τους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με αυτή την περιπέτεια. Κοσμικοί άνθρωποι παίρνουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία με Χριστιανικό μήνυμα και γυρίζουν μια υπέροχη Χριστιανική ταινία.


Ιστορία
Ο Eli ( Ηλίας ) πορεύεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Ένας πόλεμος έχει διαλύσει όλες τις δομές της οργανωμένης κοινωνίας. Οι άνθρωποι - όσοι έχουν επιζήσει - παλεύουν για να επιβιώσουν. Πολλοί έχουν καταφύγει στον καννιβαλισμό για να εξασφαλίσουν τροφή. Οι θρησκευτικές αξίες έχουν ξεχαστεί καθώς οι άνθρωποι θεωρώντας τις θρησκείες ως την αιτία του πολέμου έχουν κάψει όλα τα θρησκευτικά βιβλία. Μέσα σ' αυτό το τραγικό τοπίο ο Εli πορεύεται μ' ένα σκοπό. Κατέχει το μοναδικό αντίγραφο της Βίβλου που έχει απομείνει και το προστατεύει με κάθε μέσο, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται απ' αυτό. Φτάνει σε μια πόλη, όπου, αναγκαστικά, η μοναχική του πορεία θα δοκιμαστεί.

Δείτε το τρέιλερ



 
Να την δώ ;

Δεν το συζητάμε. Αξίζει και μόνο για να δεις τον Ντένζελ να απαγγέλλει το ψαλτήρι. Τα μηνύματα που θα πάρεις θα σε ωφελήσουν και θα δεις με άλλη ματιά την Βίβλο. Ίσως, να θυμηθείς και πού την έχεις καταχωνιάσει και αρχίσεις να την μελετάς. Στο κάτω κάτω της γραφής, αφού το κάνει ο Eli, γιατί να μην το κάνεις και εσύ;

Σχολιασμός

Τα μηνύματα της ταινίας είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα. Κατ' αρχήν δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος της κοινωνίας χωρίς την μελέτη της Βίβλου. Χωρίς την Βιβλική παράδοση ο κόσμος θα ήταν μια κόλαση. Και αν δεν προσέξουμε, μπορεί, πράγματι, να γίνει κόλαση στο προσεχές μέλλον.

H ταινία περιγράφει μια εποχή που υπάρχει λιμός λόγου Θεού. Οι άνθρωποι διψούν για τον λόγο του Θεού, δεν μπορούν να τον βρουν. Μια τέτοια εποχή προφητεύεται στην Αγία Γραφή. Μπορεί τώρα η κοινωνία να αδιαφορεί για την ακρόασή του, όμως, αν τον στερηθεί, θα τον αναζητά με δάκρυα. Αυτό κάτι λέει και για την προσπάθεια αποθρησκειοποίησης των κοινωνιών.

Άλλο μήνυμα. Ας είμαστε λίγο παραπάνω ευγνώμονες προς τον Θεό για όσα καθημερινά μας δίνει. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τα έχουμε και αύριο σ' αυτήν την αφθονία.

Και, ας προσέξουμε. Καλό είναι να προστατεύουμε, να διαφυλάσσουμε και να προβάλλουμε την Βίβλο αλλά ακόμη καλύτερο είναι να εφαρμόζουμε και να τηρούμε τα όσα διαβάζουμε σ' αυτήν.
Μπορεί κάποιος να θελήσει να εκμεταλευτεί την Βίβλο προς ίδιον όφελος. " Αυτό έχει συμβεί στην Ιστορία ", λέει ο σχετικά καλλιεργημένος κακός της Ιστορίας. Και, πράγματι, έτσι είναι. Στην ταινία, ο κακός θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο. Δεν θα του βγει, όμως. Η προσπάθειά του θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του. Διότι " ο Θεός ου μυκτηρίζεται ".
Επίσης, καταδεικνύεται το αδιέξοδο της αθεΐας και του αντιχριστιανισμού. Οι άνθρωποι αρνούνται την Βίβλο θεωρώντας την υπεύθυνη για τις καταστροφές που οι ίδιοι προκάλεσαν μη πειθαρχώντας στις επιταγές της. Και, φυσικά, βυθίζονται σε βαθύτερο τέλμα. Είναι πολύ διαδεδομένο αυτό το παραμύθι με τους θρησκευτικούς πολέμους.

Κατηγορείται ο Χριστιανισμός για τους θρησκευτικούς πολέμους.
Αλλά αυτό είναι εσφαλμένο. Οι πόλεμοι είναι ένα φαινόμενο που ανέκαθεν συνέβαινε. Και η αιτία τους είναι η αμαρτία παρά το ότι έχουν ποικίλες αφορμές. " Εάν εισακούσητέ μου και τηρήσητε τας εντολάς Μου, τα αγαθά της γης φάγεσθε. Εάν μή εισακούσητέ μου και τας εντολάς μου μή τηρήσητε, μάχαιρα υμάς κατέδεται ", γράφει στην Παλαιά Διαθήκη. Και, εδώ, βρίσκεται συμπυκνωμένη όλη η Θεολογία της Ιστορίας. Άλλωστε, συχνά, αναφέρονται ως θρησκευτικοί πόλεμοι, πόλεμοι που ήταν εθνικοί ή είχαν άλλες αιτίες. Επί παραδείγματι όλοι μιλούν για τον τριακονταετή πόλεμο μεταξύ Προτεσταντών και Ρωμαιοκαθολικών. Το πόσο θρησκευτικός ήταν αυτός ο πόλεμος φαίνεται απ' το ότι η Ρωμαιοκαθολική Γαλλία συμμάχησε με τα προτεσταντικά έθνη κατά της επίσης Ρωμαιοκαθολικής Ισπανίας. Η διαμάχη μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών στην Ιρλανδία είναι στην ουσία εθνική διαμάχη. Η διαμάχη μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων στη Μακεδονία προβλήθηκε ως διαμάχη μεταξύ Πατριαρχικών και Εξαρχικών. Κ.ο.κ..

Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι είχαν θρησκευτικά αίτια; Σήμερα, που η θρησκεία έχει περιθωριοποιηθεί, δεν γίνονται πόλεμοι; Οι πόλεμοι που γίνονται για την Δημοκρατία π.χ. γίνονται πράγματι για την Δημοκρατία; Γιατί γίνονται μόνο στο Κουβέιτ και δεν γίνονται στην Κύπρο;

Βέβαια, ο Μουσουλμανισμός από την εμφάνισή του ταυτίστηκε με τον ιερό πόλεμο- Τζιχάντ. Ο ίδιος ο Μωάμεθ ήταν πολέμαρχος. Και η ιστορία της θρησκείας που ίδρυσε είναι ιστορία πολέμων.

Αντίθετα, όμως, ο Χριστιανισμός, ανέκαθεν, δικαιολόγησε μόνο τους αμυντικούς και απελευθερωτικούς πολέμους, ποτέ τους επιθετικούς και επεκτατικούς. Και όσοι ανίεροι πόλεμοι έγιναν από Χριστιανικά έθνη ήταν αντίθετοι προς τις αρχές του Χριστιανισμού. Aντίθετα, οι επιθετικοί πόλεμοι των μουσουλμανικών κρατών ήταν σύμφωνοι προς τις αρχές του Μουσουλμανισμού. Ή μάλλον ήταν επιταγή της Μωαμεθανικής θρησκείας.
Και άν έγιναν πόλεμοι για την Θρησκεία, τί σημαίνει αυτό; Ότι θα σταματήσουμε να θρησκεύουμε; Δηλαδή, αν γίνει πόλεμος για το νερό, αυτό τί σημαίνει, πως δεν θα ξαναπιούμε νερό; Αν κάποιος φάει κάτι χαλασμένο και αρρωστήσει, εμείς δεν θα πρέπει να ξαναφάμε; Επειδή κάποιος σκοτώθηκε σ' αυτοκινητιστικό δυστύχημα, δεν θα ξαναοδηγήσουμε αυτοκίνητο;
Ας σοβαρευτούμε λίγο επιτέλους.
Αξιολόγηση
****
Θα ξεπεράσουμε κάποια αρνητικά σημεία και θα της βάλουμε τέσσερα αστέρια. Και αυτό γιατί τα μηνύματα που, τελικά, περνάει, είναι, πράγματι, υπέροχα. Βέβαια, η υπερβολική βία μπορεί να ξενίσει κάποιους θεατές. Αλλά, μήπως δεν έχετε ξαναδεί; Ο μοναχικός ταξιδιώτης που για να προστατεύσει την Βίβλο κόβει και μερικά κεφάλια. Σας φαίνεται σκανδαλιστικό; Να μην σας φαίνεται. Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Η βία μερικές φορές είναι απαραίτητη. Το έτος 1821 σας λέει τίποτε; Άλλωστε, καθώς προχωρά η ταινία, θα διαπιστώσεις, πως, τελικά, τη λύση στην πλοκή δεν δίνει η βία, ούτε η ανθρώπινη προσπάθεια του Eli αλλά η Θεία Παρέμβαση.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια αρνητικά σημεία, όπως επί παραδείγματι κάποιες βρισιές. Γι' αυτό και βάζουμε τέσσερα και όχι πέντε αστέρια. Η κριτική μας γίνεται από Χριστιανική σκοπιά.
Πάντως, από καλλιτεχνική σκοπιά, η ταινία είναι άψογη. Γυρισμένη με την αισθητική των κόμικς, έχει άψογη σκηνοθεσία, υπέροχη μουσική, καταπληκτικές ερμηνείες.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου