Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Κόκκινος Ουρανός: Johnny Cash (1932 - 2003)

Κόκκινος Ουρανός: Johnny Cash (1932 - 2003): "Στις 12 Σεπτεμβρίου 2003 «έφυγε» ο μεγάλος Johnny Cash. Normal 0 false false false ..."

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

The theory of everything




The theory of everything
Ελληνικός τίτλος : Ο επιστήμονας


Μια χριστιανική ταινία για την σχέση φυσικών επιστημών και Θεολογίας αλλά και για τις ανθρώπινες σχέσεις.
O Doug είναι ένας νέος ο οποίος αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα. Τα οικονομικά του δεν πάνε καλά και αυτό δημιουργεί ένταση στη σχέση με την οικογένειά του. Αναπάντεχα, ειδοποιείται πως τον αναζητά ο φυσικός του πατέρας, ένας περίεργος γέρος και τρελός επιστήμονας που αγωνίζεται να βρει επιστημονική απόδειξη της ύπαρξης του Θεού. Ο Doug θα ανταποκριθεί στο αίτημά του για βοήθεια στην έρευνα με επιφύλαξη. Η συνέχεια είναι συγκλονιστική.







Γενικά για την ταινία

Μια ταινία που μας εξέπληξε ευχάριστα. Απ' τις καλύτερες χριστιανικές ταινίες που έχουμε δει.
Ο David de Vos υπογράφει το σενάριο, την σκηνοθεσία και κρατά για τον εαυτό του και τον πρωταγωνιστικό ρόλο . Και στα τρία πεδία, τα καταφέρνει θαυμάσια.
Η ταινία έχει κερδήσει ( το 2007 ) τρία χρυσά βραβεία Crown, για τις κατηγορίες Best Picture, Best evangelistic film και Best Drama.
Να την δώ;
Οπωσδήποτε. Είναι παράδειγμα καλογυρισμένης χριστιανικής ταινίας. Οι ερμηνείες συγκλονιστικές, το σενάριο υπέροχο, με συνεχείς ανατροπές και ωραίο φινάλε. Η σκηνοθεσία είναι μια χαρά. Σε καμία περίπτωση δεν σου δίνει την αίσθηση του low badget. Η μουσική αξιόλογη. Γενικά, είναι μια ταινία που την βλέπεις άνετα και ευχάριστα ενώ σου περνάει και ωραία χριστιανικά μηνύματα. Και είναι από τις λίγες ταινίες που μπορεί να τις παρακολουθήσει όλη η οικογένεια. Δεν γυρίζονται πια πολλές τέτοιες. Στο διαδίκτυο διαβάσαμε εγκωμιαστικές κριτικές για την ταινία όχι μόνο από Χριστιανούς αλλά και κοσμικούς κριτικούς κινηματογράφου.
Πού μπορώ να την βρώ;
Σε κάποιο απ' τα ντιβιντάδικα της γειτονιάς σου. Την διανομή την κάνει η Sony και δεν έχει πολύ καιρό που την έφερε στην Ελλάδα. Βέβαια, ο ελληνικός της τίτλος είναι " Ο επιστήμονας ". Έτσι θα την αναζητήσεις.
Σχολιασμός
Η αναζήτηση του Θεού μέσω της επιστημονικής γνώσης δεν είναι κάτι καινούργιο. Άλλωστε, οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι επιστήμονες υπήρξαν πιστοί Χριστιανοί και θρήσκευαν βαθύτατα. Η ημιμάθεια είναι αυτή που οδηγεί στην αθεΐα. Εν πάση περιπτώσει. Στην ταινία θα βρείτε συγκλονιστικές παρατηρήσεις πάνω στο ζήτημα της σχέσης της πίστης με την γνώση. Βέβαια, πρόκειται για ένα θέμα ευρύτατο. Θα μπορούσε κανείς να μιλά για ώρες σχετικά με αυτό.
Σ' αυτό τον κόσμο γνωρίζουμε σχετικά τον Θεό. Και καλύπτουμε το έλλειμμα της γνώσης με την πίστη. Στον άλλο κόσμο η πίστη και η γνώση γίνονται ένα. Ή μάλλον η πίστη γίνεται γνώση.
Τελικά, η επιστήμη μπορεί να μας οδηγήσει στην ύπαρξη του Θεού. Ναι, και αυτό είναι δυνατόν. Όμως η πίστη μπορεί να το επιτύχει αυτό ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Και θα μας οδηγήσει όχι απλά να γνωρίσουμε με την δύναμη του νοός τον Θεό, δεν θα μας δώσει απλά μια νοησιαρχική γνώση αλλά θα μας βοηθήσει να τον βιώσουμε, να τον αισθανθούμε να τον ζήσουμε. Ο Θεός αποκαλύπτεται.
Σχετικά με την πίστη των μεγαλύτερων επιστημόνων δες και

Βέβαια, η ταινία πραγματεύεται και το θέμα των οικογενειακών σχέσεων. Και σ' αυτό το πεδίο τα καταφέρνει θαυμάσια. Πλησιάζοντας τον Θεό πλησιάζεις και τους ανθρώπους. Γνωρίζοντας τον Ένα, τον Δημιουργό, γνωρίζεις και τα δημιουργήματά τους, τους ανθρώπους, τους κατανοείς καλύτερα, μαθαίνεις να τους αγαπάς.

Γράψτε μας τα σχόλιά σας!