Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

LEFT BEHIND - ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ



« ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΙΣΩ »

« LEFT BEHIND »

ΤΡΕΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

 

Οι ταινίες Left Behind είναι από τις πιο διαδεδομένες χριστιανικές ταινίες στην Αμερική. Βασισμένες στη επιτυχημένη σειρά βιβλίων χριστιανικής λογοτεχνικής περιπέτειας Left Behind, αναφέρονται στους έσχατους χρόνους και την έλευση του Αντιχρίστου. Η πρώτη ταινία ξεκινά με την « αρπαγή » των πιστών Χριστιανών στους ουρανούς πριν την έλευση του Αντιχρίστου. Το δόγμα της  προ του Αντιχρίστου « αρπαγής » των πιστών είναι μια εσφαλμένη διδασκαλία, που κηρύττεται από μερίδα προτεστανών. Σύμφωνα με αυτό το περίεργο δόγμα, οι πιστοί Χριστιανοί, πριν έρθει ο Αντίχριστος, θα « αρπαγούν » στον Ουρανό και θα αφήσουν τους άλλους να αντιμετωπίσουν την εσχατολογική δοκιμασία. Καλά θα ήταν, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Ευσεβείς πόθοι των υποστηρικτών του σχετικού δόγματος. Ο Αντίχριστος θα έρθει, κανείς δεν πρόκειται να αρπαγεί, και αυτοί θα αναρωτιούνται τί πήγε στραβά. Εν πάση περιπτώσει. Σκηνοθετικά, πάντως, το δόγμα της « αρπαγής » λειτουργεί μια χαρά. Δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, και ο θεατής με ανοιχτό το στόμα αναρωτιέται τί στην ευχή συνέβη, τί θέλει να πει ο ποιητής και τί θα γίνει παραπέρα. Το δόγμα της αρπαγής προωθεί το σενάριο με επιτυχία. Μην το πάρετε και στα σοβαρά όμως!
 
 

Οι τρεις ταινίες είναι πολύ αξιόλογες παρά τα όποια αρνητικά σημεία τους. Έχουν πολλά θετικά στοιχεία και, κυρίως, παρακολουθούνται ευχάριστα. Δεν τις βλέπεις επειδή πρέπει να τις δεις. Τις βλέπεις γιατί περνάς ευχάριστα βλέποντάς τις. Ταυτόχρονα, μαθαίνεις και πέντε πράγματα και παίρνεις και κάποια καλά μηνύματα. Είναι καλογυρισμένες, δεν είναι φτηνιάρικες, και από πλευράς επιπέδου παραγωγής, κάθε ταινία είναι ανώτερη από την προηγούμενη, με την τρίτη ταινία να είναι η πιο προσεγμένη και πιο ακριβή.
 
 
Οι δύο τελευταίες ταινίες κυκλοφορούν σε κάποια video clubs με τον τίτλο « Η ώρα της Αποκάλυψης 2 » και « Η ώρα της Αποκάλυψης 3 ». Την πρώτη ταινία την έδειχνε το Alter περίπου στις 4 η ώρα τα χαράματα κάθε χρόνο περίπου, μέχρι που έκλεισε. Πρόσφατα, το ιστολόγιο Η ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ, που διαθέτει πολλές χριστιανικές ταινίες και όχι μόνο, ανέβασε στο διαδίκτυο και τις τρεις ταινίες.





Οι ταινίες Left Behind δεν είναι απόλυτα πιστές στα βιβλία. Αλλάζουν κάποια σημεία τους. Ίσως αυτό να έκανε τον Tim Lahaye, κύριο συγγραφέα της σειράς βιβλίων Left Behind να αποφασίσει τη δημιουργία μιας καινούργιας ταινίας, ενός remake. Ίσως πάλι να τον ενόχλησε το γεγονός πως ο πρωταγωνιστής των τριών ταινιών, ο Kirk Cameron, σε ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ που γύρισε πρόσφατα, το Monumental, λέει πως δεν είναι λύση να κοιτάς μόνο την δική σου πνευματική κατάσταση, να ελπίζεις πως εσύ θα την κάνεις από τη γη με την « αρπαγή », και να αφήνεις την κοινωνία να πάει… κατά διαβόλου ( μεταφορικά και στην κυριολεξία ). « Έχουμε παιδιά σ’ αυτό τον κόσμο », λέει στο ντοκιμαντέρ, και καλεί την Αμερική να αλλάξει πορεία, δίνοντας ταυτόχρονα και τη συνταγή που θα μπορούσε να αλλάξει την όλη κατάσταση. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως ο Tim Lahaye αποφάσισε να κάνει ένα πιο ακριβό και εντυπωσιακό remake, προκειμένου να μεταδώσει το μήνυμά του σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό. Θα πρόκειται για μια ακριβή, εντυπωσιακή παραγωγή, που θα παίξει σε όλους τους κινηματογράφους, και ως πρωταγωνιστής φέρεται ο Nicolas Cage, ο οποίος εφαρμόζει το δόγμα « Ταινία να ‘ναι, κι ότι να ‘ναι », γυρίζει τα πάντα. Την τελευταία φορά που είχα διαβάσει κάτι γι’ αυτόν, χρωστούσε πολλά χρήματα λόγω κακής διαχείρισης, και γύριζε μανιωδώς ταινίες, για να ξεχρεώσει. Τέλος πάντων. Να δούμε και τον Nicolas Cage σε ρόλο αναγεννημένου Χριστιανού και δεν θέλουμε τίποτε άλλο! Και μόνο αυτό θα κάνει τη remake ταινία αξιοπρόσεκτη!



Παραθέτουμε τις τρεις ταινίες και κάποια σχόλια για τη σειρά βιβλίων και ταινιών Left Behind αλλά και για άλλες κινηματογραφικές εσχατολογικές περιπέτειες που έχουν κυκλοφορήσει, απ’ το βιβλίο Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ.  

 
CitizenBasil

 

( Για τον Kirk Cameron δες και ΕΔΩ)

 

LEFT BEHIND 1


 
 
 
LEFT BEHIND 2
TRIBULATION FORCE
 

 
 
 
LEFT BEHIND 3
WORLD AT WAR
 
 
 
 
 
LEFT BEHIND
 
ΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
 


 
 
« … Το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιτυχημένη πορεία της σειράς « Left Behind » των Tim Lahaye και Jerry Jenkins. Τα 13 βιβλία αυτής της σειράς ανήκουν στο είδος του λεγόμενου « christian fiction », που αυτόν τον καιρό έχει πολύ μεγάλη πέραση στην Αμερική. Τα βιβλία αυτά περιγράφουν τις περιπέτειες κάποιων ανθρώπων που αγωνίζονται την εποχή του Αντιχρίστου να σώσουν τον κόσμο και την ψυχή τους, και έχουν πωλήσεις που, συνολικά, ξεπερνούν, μέχρι στιγμής, τα εξήντα πέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Οι συγγραφείς λόγω της εκπληκτικής επιτυχίας της σειράς αλλά και της πίεσης που δέχτηκαν απ’ το κοινό προχώρησαν στην έκδοση και τριών άλλων βιβλίων ( prequels ) με τους ίδιους πρωταγωνιστές, ενώ κυκλοφόρησαν και ένα βιβλίο με ιστορίες ανθρώπων, που εξ αιτίας της ανάγνωσης των βιβλίων έγιναν πιο συνειδητοί Χριστιανοί. Επίσης, κυκλοφόρησε μια σειρά 40 βιβλίων για παιδιά, με τον γενικό τίτλο « kids left behind », και ένα εικονιστόρημα ( graphic novel ). Και όλα αυτά μια εποχή που σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 93% των βιβλίων που εκδίδονται στην Αμερική δεν καταφέρνει να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα χίλια αντίτυπα.

Τα βιβλία της σειράς Left Behind έχουν όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία ενός σύγχρονου best seller. Και, παρά τα όποια θεολογικά ή εσχατολογικά σφάλματά τους, έχουν και πολλά θετικά στοιχεία, το κυριότερο εκ των οποίων είναι, κατά την γνώμη μας, ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και πίστης στη δύναμη του Θεού.
 

Η επιτυχία των βιβλίων αυτού του είδους είχε και την ανάλογη συνέχεια στην κινηματογραφική και τηλεοπτική οθόνη. Έτσι, κάποια βιβλία της σειράς « Left Behind » έχουν, ήδη, γίνει ταινίες με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών και έχουν κυκλοφορήσει σε DVD με εκατομμύρια πωλήσεων. Συνολικά, έχουν γυριστεί τουλάχιστον 16 χριστιανικές ταινίες με θέμα τον Αντίχριστο και τους έσχατους καιρούς και, συνέχεια, γυρίζονται και άλλες… Όλες αυτές οι ταινίες, και άλλες παρόμοιες που δεν αναφέρουμε, έχουν εμπνευστεί από τη χριστιανική διδασκαλία και, παρά το ότι, συνήθως, περιέχουν διάφορα προτεσταντικά στοιχεία και διδασκαλίες ανοίκειες προς την Ορθόδοξη Παράδοση, όπως π.χ. το δόγμα της Αρπαγής ( Rapture ), ή τη θεωρία για τον κώδικα της Βίβλου ( Bible code ), έχουν και αρκετά θετικά στοιχεία.
 
 

Tα σενάρια αυτών των ταινιών δεν βασίζονται απλά στη φαντασία κάποιων σεναριογράφων αλλά στη μελέτη των προφητειών. Και ο σκοπός τους είναι η καλλιέργεια της Χριστιανικής πίστης και του θρησκευτικού αισθήματος, ενώ αφήνουν μια αίσθηση αισιοδοξίας και ελπίδας. Βρίσκονται στον αντίποδα των ανάλογων ταινιών τρόμου, που έχουν μεν το ίδιο θέμα, τον Αντίχριστο, αλλά σκοπός τους είναι η πρόκληση του αισθήματος του τρόμου στους θεατές, και το σενάριό τους βασίζεται περισσότερο στη φαντασία και λιγότερο στη σχετική χριστιανική διδασκαλία. Τέτοιες ταινίες τρόμου είναι π.χ. « το μωρό της Ροζμαρυ », η τριλογία « Τhe omen », της οποίας πρόσφατα ( 06/06/06 ) κυκλοφόρησε το « remake », και πολλές άλλες ( π.χ. Τhe calling … ). Βέβαια, ακόμη και οι Χριστιανικές ταινίες δεν αποδίδουν με ακρίβεια την χριστιανική εσχατολογική διδασκαλία, ενώ εκφράζουν και μια εμμονή σε συγκεκριμένα γεωπολιτικά σενάρια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επίσης, σχεδόν σε καμιά δεν αναφέρεται ότι ο Αντίχριστος θα είναι Εβραίος…

 
( Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασιλείου Ταμιωλάκη Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ )






2 σχόλια:

  1. O ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ.Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ

    https://docs.google.com/file/d/0BzCWyXn4qsCyNjZTNjdHWktHRVE/edit

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ενσωμάτωσα. Ευχαριστώ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ.
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή