Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΑΡΧΑΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ - HERCULANEUM



Ντοκυμαντέρ για την αρχαία Ηράκλεια, το Herculaneum, πόλη γειτονική της Πομπηίας. Αναφορά στους παπύρους του Herculaneum.




Η αρχαία Ηράκλεια ήταν μια μικρή πόλη κοντά στην Πομπηία. Καταστράφηκε και αυτή το 79 μ.Χ. κατά την έκρηξη του Βεζούβιου. 
Η εύρεσή της σήμανε την αρχή της επιστήμης της αρχαιολογίας. 
Σημαντική υπήρξε η ανακάλυψη της βίλας των παπύρων, όπου υπήρχε μια σημαντική βιβλιοθήκη. Οι απανθρακωμένοι πάπυροι διαβάζονται σήμερα με σύγχρονη τεχνολογία. 

Μια ανακρίβεια του ντοκυμαντέρ αφορά στον επικουρισμό. Αναφέρεται πως ο Επίκουρος απέρριπτε τους θεούς και καλλιεργούσε τον ηδονισμό. Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο Επίκουρος σεβόταν τους θεούς απλά θεωρούσε πως δεν πολυασχολούνται με τους ανθρώπους και γι' αυτό και οι άνθρωποι δεν πρέπει να πολυασχολούνται μαζί τους. 
Επίσης, ο Επίκουρος μιλούσε μεν για την αξία της ηδονής, ωστόσο έκανε λόγο για προτεραιότητα των πνευματικών έναντι των σαρκικών ηδονών. 
Η στάση των οπαδών του Επίκουρου απέναντι στο θάνατο αναφέρεται σωστά. Οι επικούρειοι θεωρούσαν πως δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον θάνατο, αφού όσο ζούμε, ο θάνατος δεν είναι παρών, ενώ όταν έρθει ο θάνατος, δεν είμαστε εμείς παρόντες, οπότε γιατί ν' ανησυχούμε;
Ωστόσο, αυτή η άποψη έρχεται σε αντίθεση με τους μεγάλους της φιλοσοφίας Σωκράτη και Πλάτωνα που όριζαν τη φιλοσοφία ως μελέτη θανάτου και προέτρεπαν: " Μιμνήσκου τα έσχατά σου και εις τον αιώνα ουχ αμαρτήσεις ". Επίσης, η άποψη των επικούρειων πως όταν έρθει ο θάνατος, εμείς δεν είμαστε παρόντες είναι αυθαίρετη, και ελέγχεται ως εσφαλμένη και από σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, όπως είναι η εξέταση των επιθανάτιων εμπειριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου